Du är inte ensam.

Du har en liten vaktmästare i ditt huvud. Vaktmästaren vill ha ordning och reda.
Ibland hamnar inte saker som hänt på någon hylla. De hänger kvar och skapar en åsikt och ett beteende. T.ex.
Du blir anfallen av en hund när du är liten.
Din åsikt blir att hundar är farliga.
Du skapar ett beteende när du möter en hund.

I verkliga fallet var det en söt, liten ofarlig valp men eftersom du i den åldern var mindre än valpen eller din mamma blev livrädd när den slickade dig i ansiktet och skrek så etsade nåt sig kvar i din hjärna. Du blev hundrädd hela livet.

Det finns enkla knep för att städa upp och bli av med sån't som flyttat in i ditt huvud och tar din energi. Sån't som har flyttat in och inte ens betalar hyra för att citera Mia Törnblom.

Blunda och slappna av. Tänk efter när du blivit kränkt, överkörd eller förbisedd. Det behöver inte vara speciellt dramatiskt. Din vaktmästare ser till att det som ska bearbetas kommer fram.
Se på det utifrån. Spela upp en film med hela händelsen. Lyssna och titta dig runt omkring.
Se på dig själv i filmen. Det är viktigt. Hur känns det i magen?
Tänk på intuitionen på den som ev. kränkte dig. Var det meningen? Vet personen om att det blev så fel?
Vänd på det. Vad skulle du vilja att han/hon sa/gjorde istället? Bevara minnet/filmen på det sättet och lägg upp det på en hylla. Det är viktigt. Visualisera att du lägger upp filmen i en låda och lägg den på en hylla i högra hörnet eller den vänstra om den passar bättre där.
Gör proceduren flera gånger tills det känns lätt. Det kan ta flera gånger. Du har börjat städa och din vaktmästare är nöjd.

Det låter lika löjligt simpelt som att läsa en serietidning men det funkar, det händer saker, det hamnar på plats. Minnet du bearbetar är aldrig löjligt.





Inga kommentarer: